Lenka Kačmárová

ZELENÁ AGENDA FESTIVALU JEDEN SVET

Aj my, organizačný tím Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, nastavujeme všetky procesy tak, aby sme zanechali čo najnižšiu energetickú stopu a čo najmenej odpadu. Chceme urobiť náš festival ekologickejším a zároveň podporiť celosvetové hnutie bojujúce proti klimatickej kríze spôsobenej ľudskou činnosťou. Svojimi aktivitami tiež chceme inšpirovať ľudí, organizácie a korporácie k zmene životného štýlu na udržateľný a k prechodu z lineárnej na cirkulárnu ekonómiu. Tento rok sme teda pripravili nasledujúce zmeny.

Spotreba papiera
Zaviedli sme elektronický predaj lístkov a permanentiek, ktoré nie je potrebné vytlačiť na papier. Áno, budeme predávať aj tlačené lístky, ale iba polhodinu pred začatím projekcie, aby sme publikum motivovali ku kúpe online lístkov vopred.

Zredukovali sme tiež počet plagátov, bannerov a tlačovín na minimálne množstvo. Snažíme sa znížiť nielen spotrebu papiera, ale aj zmierniť vizuálny smog, ktorého je v Bratislave priveľa. Všetky tlačoviny sú, samozrejme, z recyklovaného papiera a všetok papier, ktorý zostane alebo sa vyzbiera, skončí vytriedený v zbernom kontajneri.

Festivalové tričká
Budú k dispozícii v rôznych farbách, veľkostiach a strihoch. Časť z nich sme získali ako produktovú podporu od spoločnosti TESCO. Ide o nepoužité dopredajové kúsky, vyrobené udržateľným spôsobom a vo férových pracovných podmienkach. Ďalšie tričká pochádzajú zo second-handu alebo od lokálneho dodávateľa − značky Primát, ktorá sídli v Trenčíne, meste módy. Na vybrané tričko si budú môcť záujemcovia a záujemkyne dať priamo na mieste potlačiť jeden zo štyroch festivalových vizuálov. Môžu si tak vybrať nielen svoj strih, ale aj samotný vizuál. To znamená, že nám po festivale nezostanú žiadne zbytočné tričká navyše. Vytvoríme ich len toľko, koľko sa spotrebuje.

Pre tých, ktorí nebudú tričká chcieť, lebo ich už majú dosť, sme pripravili možnosť zakúpenia si záplaty s vizuálom festivalu. Tú si môžu nažehliť alebo našiť na svoje vlastné tričko. Alebo im ju priamo na festivale nažehlí náš partner recyklator.org

Projekt Recyklátor je odpoveďou na súčasné odpadové hospodárstvo v rôznych oblastiach, od domácností a osôb po firmy a samosprávy. Spája viacero menších projektov, tvorcov či značiek, ktoré sa pustili do boja s nadbytočným odpadom. V spolupráci s festivalom Jeden svet chce témy, ako sú recyklácia, udržateľnosť a bezodpadovosť, priblížiť širokej verejnosti.

Festivalové ruksaky a tašky
Náš festivalový tím je hrdý a vďačný za to, že na výrobe ruksakov a tašiek sme mohli spolupracovať s úspešnou a kreatívnou návrhárkou Danou Kleinert. Dana využila zbytkové látky, vymyslela univerzálny strih, použila techniku modrotlače a nádherné multifunkčné ruksaky sú na svete! Aj Recyklátor prišiel s vlastným kreatívnym návrhom a z rôznych kusov zvyškových látok pripravil zaujímavú kolekciu, špeciálne pre festival Jeden svet.

Zápisníky
Opäť sme využili možnosť vdýchnuť zvyškovým materiálom a papieru nový život, a tak vznikli unikátne zápisníky, ktoré majú svoj jedinečný štýl a tvar.

Catering
Počas podujatí, kde sa podáva jedlo, vzniká aj najviac odpadu. Preto bude všetko občerstvenie na festivale servírované v znovu použiteľných alebo v kompostovateľných riadoch, vyrobených z obnoviteľných zdrojov, a nie z plastu. Pracujeme aj na tom, aby kompostovateľný riad skončil naozaj v komposte a bol zhodnotený na biomasu.

Doprava
Vieme, že festival bez hostí a hostiek by už nebol festivalom, no do úvahy berieme aj uhlíkovú stopu, ktorú vytvoria svojím príchodom. Pri posielaní pozvánok sme na tento fakt prihliadali, a preto okrem jednej výnimky pricestuje väčšina z nich z Európy. Budúci rok chceme získať dostatočné zdroje na to, aby sme za každý let mohli adekvátne podporiť projekty zameriavajúce sa na redukciu uhlíka produkovaného ľudskou činnosťou.

Elektroodpad
Naše domovy sú plné rôznych elektrospotrebičov, ktoré nikdy nemáme so sebou práve vtedy, keď natrafíme na kontajner na elektroodpad. Preto sme v priestoroch kín Lumiére a Mladosť nachystali kontajner na drobný elektroodpad, nie väčší ako 25 x 25 centimetrov. O odbornú recykláciu a likvidáciu sa postará Envidom − Združenie výrobcov elektrospotrebičov pre recykláciu.

Matúš Pavlovič
Guest servis a koordinátor dobrovoľníkov

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene