Lenka Kačmárová

Jeden svet ONLINE ukáže migráciu tak, ako ju nepoznáme

Vojna, chudoba, túžba po lepšom živote, láska či vzdelanie a práca – pre toto všetko ľudia opúšťajú svoje domovy a cestujú do ďalekých krajín. Niektorí chcú a niektorí musia. Ceny nájmov v mestách na celom svete raketovo stúpajú. Ženy z chudobných komunít odchádzajú robiť opatrovateľky a pomocníčky v domácnosti. Deti sa ocitajú bez rodičov, keď ich rozdelí vojna. Aj to sú podoby migrácie.

Medzinárodný filmový festival Jeden svet sa uskutoční od 5. – 11. novembra 2020 ako online podujatie. Dokumentárne filmové novinky, ktoré spája tohtoročná téma „voľby“ (osobnej, spoločenskej aj politickej), si budú môcť pozrieť diváci po celom Slovensku z pohodlia svojich domovov.

Hudbou aj reportážou proti neslobode Festival Jeden svet prinesie premiéru filmu Orchester z krajiny ticha. Režisérka Lucia Kaššová sleduje huslistku Marziu, členku prvého afganského ženského orchestra Zohra, ktorý prichádza hrať na Slovensko. Štyri neplnoleté členky orchestra rozhodnú zostať v Európe. Citlivý portrét dospievajúceho dievčaťa nám ukáže dôvody, prečo utiecť aj prečo zostať v krajine, ktorá nie je slobodná. Film produkoval hudobný festival Pohoda, na ktorom orchester Zohra účinkoval v roku 2019. V diskusii k filmu vystúpi aj známa afganská speváčka, moderátorka a aktivistka Mozdah Jamalzadeh.

V dokumentárnom portréte Raj na zemi nám zase režisér Jaro Vojtek prinesie pohľad na slovenského reportéra a fotografa Andreja Bána. Film sleduje jeho putovanie po vojnových a krízových oblastiach či utečeneckých táboroch.

Problém bývania Migrácia je úzko prepojená aj s otázkou bývania. V dokumente Vyľudnené sledujeme Leilani Farha z OSN, ktorá cestuje po svete a zisťuje, prečo sú niektorí ľudia nútení opustiť svoje domovy. Zoznamuje nás s mestami, kde sa už takmer nedá žiť, aj so stupňujúcou sa krízou, ktorá nás všetkých ovplyvňuje.

Situácii s nájomným bývaním na Slovensku sa zase budeme venovať v diskusii, ktorú pre divákov pripravujeme v spolupráci s Metropolitným inštitútom v Bratislave.

Osudy žien na ceste za lepším životom

Filipínky sú často odkázané pracovať v zahraničí ako pomocníčky v domácnosti či opatrovateľky. Mnohé odchádzajú do neznáma a musia opustiť svoje deti. Dokumentárny film Za morom nás privedie do výcvikového strediska, v ktorom sa ženy učia čeliť smútku za domovom, aj možnému ponižovaniu a zneužívaniu. Film otvára problém moderného otroctva v globalizovanom svete.

Dokument Karavan lásky predstaví strhujúce osudy prostitútok z východnej Európy a z Afriky, ktoré pricestovali do Nemecka za vidinou lepšieho života. Ich nádeje sa zrútia v deň, keď jednu z nich zavraždia. Udalosť všetkými otrasie a prinúti aj inak apatických ľudí konať. Film opisuje spoločnosť na samom konci globalizovaného kapitalizmu.

Filmy o ženách uvidíte na festival Jeden svet aj vďaka podpore Curaprox.

Filmy o integrácii

Môže byť človek skutočne slobodný, ak musí zanechať všetko, čo má rád? Odpoveď možno prinesie dokument Ešte jeden skok, ktorý zachytáva príbeh dvoch priateľov, parkúristov, v Pásme Gazy. Zatiaľ čo jeden z nich využil možnosť odísť do Európy za kariérou profesionálneho športovca, jeho priateľ zostáva v Pásme Gazy a trénuje mladých ľudí, pre ktorých je šport poslednou nádejou. Môžu im ich rozdielne rozhodnutia priniesť slobodu?

K filmu Jednosmerný lístok pripravujeme diskusiu s organizáciami UNHCR a IOM, ktoré nám umožnia hlbšie nahliadnuť do ich činnosti. Moderovať ju bude známa poľská novinárka a aktivistka Anna Alboth. To, aký skľučujúci dopad môže mať migračná politika na rodiny ukazuje film Opäť spolu. Manželský pár lekárov a ich deti rozdelil útek zo Sýrie. Deti statočne žijú samé v Turecku, zatiaľ čo ich rodičia, prenasledovaní za politické názory, utiekli do Kanady a Dánska. Podarí sa im opäť stretnúť?

Diskusia Médiá a efekt vínnej mušky otvorí tému konfliktov vo svete. Tie majú vo svete médií useknutý koniec. Reálny život v konfliktných zónach ale ďalej pokračuje. Kedy katastrofy prestávajú byť v médiách aktuálne? Ako to súvisí s realitou v redakciách? Diskutujú Eva Kušíková (Lekári bez hraníc), Stanislava Harkotová (Aktuality.sk) a Peter Ivanič (Svet medzi riadkami) obohatený o vstup z utečeneckého tábora na Lesbose, moderuje Mirek Tóda (Denník N).

Filmom proti mýtom o migrácii

Tak znie názov workshopu, ktorý pripravuje Jeden svet v spolupráci s Filmovou fakultou VŠMU, UNHCR a iniciatívou Svet medzi riadkami. Tri študentské filmárske tímy absolvujú počas festivalu intenzívny workshop na tému migrácie. Počas roka následne nakrútia tri filmy pod vedením renomovaných lektorov Petra Kerekesa (slovenský dokumentarista a pedagóg) a Borisa Mitića (srbský dokumentarista a pedagóg). Tie si verejnosť bude môcť pozrieť v programe budúcoročného festivalu Jeden svet 2021.

Festival Jeden svet nebude len o migrácii. Takmer 50 dokumentárnych filmov a desiatky diskusií na festivale otvoria aj otázku klimatickej zmeny, nových technológií či duševného zdravia.

Kde nás môžete sledovať?

Filmy a diskusie budú dostupné online na www.jedensvet.sk. Okrem toho bude možné sledovať filmy aj prostredníctvom portálu www.dafilm.sk a všetky diskusie budeme streamovať aj na sociálnych sieťach Jeden svet a www.bodka.tv.

Ako získať vstupenky? Vstupenky na jednotlivé filmy a výhodné permanentky si môžete kúpiť na www.jedensvet.sk

Každý deň od 5. – 11. novembra 2020 organizátori sprístupnia 6-7 filmov, ktoré budú návštevníci môcť sledovať počas 24 hodín. Cena jedného filmu je 2,50 Eur. Diskusie k filmom budú dostupné zdarma.

Vďaka spolupráci s katedrou translatológie UKF v Nitre a s Táňou Pauhofovou budú pripravené aj špeciálne upravené projekcie, ktoré si budú môcť užiť všetci festivaloví diváci, vrátane sluchovo a zrakovo znevýhodnených.

Hlavným organizátorom festivalu Jeden svet je nezisková organizácia Človek v ohrození. Ďakujeme všetkým partnerom:

Záštitu nad festivalom prevzala aj prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová.

ORGANIZÁTORI

One World

FINANČNÍ PARTNERI

SLSP

PARTNERI

IOMGoOutbkisDAFilmskino lumiereFTF VŠMUkino mladosťA4TeledataMareenaVagusMyslímÚNaSSFFUKsvet medzi riadkamislidoBiela pastelka logo

HLAVNÍ MEDIÁLNI PARTNERI

MEDIÁLNI PARTNERI

Nota Bene